Sunday, June 28, 2009

Nasihat Guruku


Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam,Selawat dan Salam ke atas Rasulullah SAW, rahmat ke seluruh alam, Juga kepada ahli keluarga dan para sahabat r.a. yang telah bertebaran di merata alam;

>>>Disini aku ingin berkongsi nasihat yang aku ambil dari seorang ustaz atau tokguru sebagai panduan kita semua harapnya.Sebagaimana di ingatkan ramai tok2 guru dan ulama', berlaku sedikit kekesalan dengan perkembangan ilmu agama di dalam dunia teknologi maklumat dan komunikasi pada masa kini.

>>> Disini aku ingin menyatakan bahawa banyak blog dan website - sama ada yang berbahasa Arab atau Inggeris atau Melayu - menyebarkan pemikiran Wahhabi atau sekurang-kurangnya mengandungi unsur-unsur Salafi Wahhabi ini.

>>>kata para ulama':
"Seandainya teknologi yang ada pada hari ini adalah merupakan kaedah atau jalan yang terbaik bagi pengambilan ilmu dan penyebaran agama Allah SWT, maka Allah SWT pasti akan mengurniakan kekasihNya Sayyiduna Muhammad SAW teknologi sebagaimana yang ada pada hari ini. Namun begitu, itu tidak berlaku."

Maksud disini,
jalan yang terbaik dalam mengambil ilmu agama dan penyebarannya adalah sepertimana yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada RasulNya dan sepertimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW dan para sahabatnya iaitu dengan mengambilnya secara langsung daripada guru melalui pertemuan (talaqqi) dan persahabatan (suhbah).

>>>Kemuliaan para Sahabat r.anhum adalah dengan bertemu dan bersahabat dengan Rasulullah SAW, dan kemuliaan para Tabi'in adalah kerana bertemu dan bersahabat dengan para Sahabar r.anhum dan kemulian para Tabi'i al-Tabi'en adalah kerana bertemu dan bersahabat dengan para Tabi'in...mereka adalah sebaik-baik kurun dan teladan.

>>>Maka, inilah jalan sirathul mustaqim... mengambil ilmu agama dengan guru yang mengambil ilmu dengan jalan bertemu dan bersahabat dengan guru-guru sebelum mereka.

>>>Penjelasan yang ringkas ini memberikan jawapan kenapa RAMAI ORANG YANG BERGURU DENGAN "SHEIKH INTERNET" SERING TERSALAH MEMILIH ILMU DAN GURU, DAN AKHIRNYA RAMAI JUGA YANG TERPERANGKAP DENGAN FAHAMAN TERPESONG SEPERTI SALAFI WAHHABI TANPA MEREKA SEDARI. MEREKA MENELAN RACUN TERLEBIH DAHULU SEBELUM MENGENALI UBAT. Ini adalah kerana mereka telah lari daripada asas pengajian agama Islam.

Sabda Rasulullah SAW: "Sesungguhnya ilmu hanya didapati dengan belajar". Tak dinamakan belajar, kalau tidak ada pengajar.

>>>Bukanlah bermakna, teknologi maklumat dan komunikasi yang ada pada hari ini tiada gunanya, bahkan banyak kegunaannya. Namun begitu, keselamatan ilmu dan keberkatan ilmu agama di dalam dunia "cyber" ini amat terbatas.

>>>sebagai penambahan,peringatan ini juga bukan terhad untuk alam siber sahaja bahkan untuk pengambilan hukum2 melalui pembacaan buku2 atau majalah2 agama khasnya. Kita tidak boleh secara direct mengambil hukum hanya sekadar melalui pembacaan tanpa merujuk atau ditashihkan oleh mana2 guru@ustaz....kita mungkin tak tahu maksud sebenar yang dikehendaki penulis tersebut. Ini ditakuti akan timbul salah faham atau percanggahan pendapat, lain yang dia ndak lain yang kita dapat..sesungguhnya syaitan akan menjadi guru kita jika kita belajar tanpa guru atau ustaz.

>>>Oleh itu, aku menasihati diri ini khasnya dan para pembaca blog ini yang ingin mengambil manfaatnya agar tidak meninggalkan pengajian ilmu secara talaqqi(pertemuan/mengadap guru) khasnya yang berkaitan ilmu para ulama' muktabar - ulama' empat mazhab .. agar kita tidak terkeluar dari jalan yang lurus ini dalam mengambil ilmu. Moga-moga kita semua di dalam pemeliharaan Allah SWT dalam perjalanan
menuju kepada-

No comments: