Thursday, June 25, 2009

Kenapa Aku Mem'Blogging' ???

Mungkin ada antara korang nak tahu ape sebab aku create blog.oghe kelate cakap "gapo pekdoh gak".huhu..Sebelum ni aku xterfikir pun nak ada blog sendiri,nak baca blog orang pun malas.Jadi,aku pun tulisla sebab2 nya kat bawah ni.ntah ape yang aku mengarut pun aku xtau,kalo korang larat nak baca,bacala..

Disebabkan aku ni jenis suka yg ganjil,xkira la number ke,makan@minum ke,yang penting semua ganjil..Boleh dikatakan semua benda nak kena ganjil,maybe 'BINI' pun 'ganjil'.huhu..Dalam banyak2 yang ganjil tu,aku paling suka nombor@bilangan 3 dan 7..Sebenarnya kita sememangnya digalakkan(sunat) memilih yang ganjil,dalilnya pencipta kita itu pun ganjil iaitu SATU.
so,aku pilih TIGA sebab utama aku memblog***

>>>Pertama, Afif~*(~ Simbolnye)
Kenapa beliau jadik sebab pertama aku memblog!!!Sape dia nih???
hanya aku yg tahu.haha~
Aku dapat ilham nak memblog nih sebab selalu baca blog dia la,dalam banyak2 blog yang aku baca,blog dia yang aku paling suka.mungkin sebab mamat ni kreatif kot,and then dia selalu update blog dia.tapi aritu aku dengar dia dah nak tutup blog dia,xtau la knape..putus cinta kot,xpun bankrup jadi businessman DSLR.hohoho~
Aku baca blog dia sampai aku bleh hafal ape yang dia tulis pastu bila jumpa dia,aku cite balik ape yg dia tulis..terkejut 'beruk' beliau,huhuhu...Masa mula2 aku nak wat blog ni banyak gak aku tanya die,macam sifu lak.huh!!xleh blah.

Mamat ni sebenarnya seKampus ngn aku skrang,seMahallah,seKuliah of Economics and Management Sciences and then ex-seRoomate kt Matric(UKC1) aku..dia ni anak pakcik DIN,tapi bukan pak din yang segambut tu(roomate aku)..apa yang paling aku terkejut,orang bleh sangka dia ni mamat bangla.haha..adala skit2 kot.Skang dia jadik businessman Digital SLR.dia ni pemilik blog tHe.uNtoLd.StoRieS.oF.mE,kalo korang nak view click la kat sini afifzainuddin.blogspot.com.
*apip,aku da tolong promote,sem depan belanja aku.huhu...
*apip,sory r aku mempergunakan ko n trademark ko(~).kalo ko x bagi,aku cut bagian ni.


>>>Kedua
Sekarang ni TUJUAN utama and sebab kedua aku memblog.Tujuan aku sebenarnya nak share hal aku(mmg lerr!!) dan nak kongsi sedikit ilmu ilmiah yang aku ada.Bukan ada sangat pun,tapi terpaksa kerana Islam.kawan aku ni(apis hamidun,maaf pis) slalu gak bertanyakan masalah agama kat aku and then dia selalu gak cakap "ko ada ilmu,tp xnk share..ape hukumnya???".. Tapi kalau ikutkan kaedah menuntut ilmu,anak murid yang kena cari tok guru,bukan tok guru yang cari anak murid..btul x??Sebabnya,wajib@fardhu a'in(bagi setiap individu) itu BELAJAR ilmu agama.Adapun bagi tok guru itu hanya fardhu kifayah untuk dia MENGAJAR ilmu itu.>>Berbalik psal kawan aku tadi,ada betul gak apa yang dia cakap tu.so aku fikir2,blog mungkin salah satu cara aku bleh share.Bukan senang sebenarnya nak mengeluarkan atau menghukumkan sesuatu perkara@msalah itu.Kerana setiap perkara yang kita hukumkan itu akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak..Imam Malik sendiri sampai menangis apabila diminta mengeluarkan sesuatu fatwa.Aku sebenarnya takut gak nak memblog ni,takut nanti timbul riak@ujub dan fitnah kepada orang ramai.Macamana aku nak menjawab di hadapan mahkamah Allah taala nanti. Tapi,entri yang berkenaan aku xpost pun lagi..InsyaAllah dimasa akan datang jika diberi peluang oleh NYA.Ameen...

*time kaseh apis...


>>>Ketiga
ape ek??emm,dengan memblog ni aku dapat kenal ramai kawan baru yang setengah tu memang aku xpernah kenal pun.Alhamdulillah,dapat gak merapatkan persaudaraan sesama ummah.aku xbleh nak bagitau sape diorang tu,nanti ada yang xtermasuk list.kang terasa plak.huhu..Satu lagi yang best pasal blog ni,aku rasa pengetahuan am aku sedikit bertambah.aku jadik makin rajin surf internet and cari info..Alhamdulillah,mungkin satu perubahan yang positif untuk diriku.


>>>So,best gak ek ada blog ni.Tp yang xbest nya aku xreti nak meng'ayat' ni and malas nak menaip..mungkin kena cari secreatary lak pasni.huhu..entri ni pun dah lama tertangguh sebenarnya.Kalo korang ada bagi idea atau comment pasal blog ni,bagila..maklumla,orang baru.

Wallahua'lam

2 comments:

hafizhassim said...

aku pon slalu tnye ko soklan gak kot!
haha..bagus2..ilmu...

camarputih said...

haha..btol3.
termsuk ngn ko la 2.